Kruisfinales? Huh? Wat? Leg uit!

03 March 2019 20:10

 Korfbalvereniging Tempo

"De kruisfinales", wat is dat eigenlijk? Een korte introductie in het fenomeen kruisfinales voor iedereen die het nog niet kent. Een FAQ, zo u wenst. Veelgestelde vragen, compleet met antwoorden!

Wat zijn kruisfinales? 
De korfbalcompetitie voor eerste senioren teams, zoals Tempo 1, wordt gespeeld op allerlei niveaus. Het hoogste niveau van Nederland is de Korfballeague. Hier spelen 10 verenigingen in, die samen bepalen wie de beste van Nederland is. Tempo 1 speelt 1 niveau lager in de hoofdklasse. Hiervan zijn er 2 in Nederland. De kruisfinales zijn de reeks wedstrijden voor de nummer 1 en 2 van de hoofdklasse poules om te bepalen wie er gaat promoveren naar de Korfballeague.

Hoe bijzonder is het spelen van kruisfinales? 
In Nederland zijn 8 ploegen die al jaren in korfballeague spelen. KV Top uit Sassenheim & PKC bijvoorbeeld, de andere 2 plekken worden wisselend ingevuld door een aantal clubs. Jaarlijks mogen maar 4 verenigingen uit heel Nederland meedoen aan de kruisfinales, waarmee je een plek in de korfballeague kan verdienen. Deelname is dus echt heel bijzonder. Tempo heeft 1 keer kruisfinales mogen spelen. In 2012 tegen LDODK uit Gorredijk. LDODK won en is nu 1 van die 8 teams die al jaren in de league spelen. Zij hebben allerlei spelers die ook in het Nederlands korfbalteam spelen.

Wanneer weten we of we dit jaar mee mogen doen? 
Op dit moment staan we eerste in de poule. Er is nog 1 wedstrijd te gaan. DSC heeft afgelopen weekend ook gewonnen, dus komt het aan op de laatste poule wedstrijd die we a.s. zaterdag spelen tegen DSC.

De kruisfinales, hoe werkt dat? 
De kampioen, nr. 1 van de ene poule speelt tegen de nr 2 van de andere poule. In een serie van wedstrijden mag de ploeg die het eerst twee keer wint naar de volgende ronde. Elke wedstrijd heeft een winnaar. Bij een gelijke stand komt er dus verlenging en eventueel zelfs strafworpen om te bepalen wie wint. Kom je als winnaar uit de best of three, dan speel je de Hoofdklassefinale. Dit is 1 wedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd promoveert naar de Korfballeague.
De verliezer van de finale mag nog eens proberen te promoveren. Nu weer met een serie best of three tegen de nummer 9 van de Korfballeague.

We gaan eigenlijk nooit bij Tempo 1 kijken, maar zoiets willen we natuurlijk niet missen. Waar moeten we rekening mee houden?
De komende weken komt er allerlei Informatie op de website. Houd dit goed in de gaten zodat jij en je kinderen dit feest kunnen meemaken.

Kaartjes: Er zal veel belangstelling zijn voor de wedstrijden, dus er moeten (vooraf) kaartjes geregeld/ gekocht worden. Volg de instructies die binnenkort komen, zodat je dat goed regelt.

Partybus: De afgelopen jaren hebben we als vereniging mooie evenementen kunnen bezoeken met een grote supportersschare door te reizen met een partybus. Super leuk voor jong en oud, een discobus waar je zeker ook je plekje voor de uitwedstrijden vooraf moet reserveren. Ook leuk om met je hele team te gaan.

Jeugdactiviteiten: De jeugdcommissie zal rondom de kruisfinales leuke activiteiten organiseren. Houd de site in de gaten om mee te doen! Daarnaast zou het ook leuk zijn om met je team het eerste aan te moedigen. Misschien kunnen jullie wel een mooi spandoek maken.

Helpen: Als vereniging draaien wij volledig op vrijwilligers. Voor dit soort speciale evenementen zoeken we eenmalige ondersteuning voor allerlei zaken zoals extra bardiensten, stewards, schoonmaak, versieren, etc. Ervaring is niet nodig. Reageer gewoon enthousiast op de verzoeken die op de site komen. Het is bovendien een makkelijke manier om meer mensen te leren kennen.

Bijenbrigade: Ten slotte, de dresscode is uiteraard geel zwart. Veel kinderen hebben een bijenpak in deze kleuren. Uiteraard is alles in Geel Zwart geschikt. Nu het carnavalstijd is, is het een mooie kans om je tenue compleet te maken!

Hoofdsponsor

Sponsoren