Zomeractiviteiten: QR code tour, Kabouterbos, Speelbos en Tiny Forest

21 June 2021 9:0

Nu de maatregelen weer versoepeld zijn biedt de zomervakantie dit jaar weer allerlei mogelijkheden om er op uit te trekken. Voor sommigen misschien wel weer naar het buitenland maar dichter bij huis zijn er nu gelukkig ook aantrekkelijke mogelijkheden!

In het prachtige Park Zegersloot in Alphen aan den Rijn ligt het terrein van Korfbalvereniging Tempo. Als je daar nog nooit gesport hebt, heb je er misschien wel eens gewandeld. Als dit niet zo is, is de zomervakantie wellicht een ideaal moment om Park Zegersloot eens wandelend te verkennen!

Handig om dan in ieder geval je smartphone mee te nemen. Een van de mogelijkheden is namelijk om de bordjes met QR codes die je onderweg tegenkomt te scannen. Nieuwsgierig wat je dan te zien krijgt?

In april van dit jaar opende de gemeente Alphen aan den Rijn drie themaroutes met bijzondere struiken en bomen in het Prinses IreneBos in Park Zegersloot: Bijen, Klimaat en Eetbaar.

Accent Interactive heeft voor de gemeente Alphen aan de Rijn de website en de bijbehorende applicatie gemaakt voor de themaroutes. De gemeente kan in de applicatie uitleg geven over een boom/struik/vrucht/dier/insect. Daarnaast maakt de applicatie meteen een QR-code die hoort bij de pagina waar het overgaat. Deze QR-code wordt netjes in een PDF document gezet die de gemeente direct kan gebruiken om de bordjes te maken die in het park geplaatst worden. Lees het op https://www.accentinteractive.nl/guided-tour-applicatie

Heeft u ooit van een prairiebanaan of een uiensoepboom gehoord? Deze bomen kun je nu zomaar tegenkomen in de themabosjes. Er staan ook allerlei soorten bomen en struiken die bijen en vlinders aantrekken. De gemeente Alphen aan den Rijn vertelt door middel van de gescande QR codes allerlei wetenswaardigheden over de struiken en bomen. Dus nogmaals, neem uw smartphone mee en wandelen, leren en smullen maar!

De Routes

Eetbare route
In het themabos met eetbare struiken en bomen staan bekende soorten zoals de krentenboompjes en de hazelaar. Er zijn voor deze route soorten geselecteerd die extra grote vruchten met veel smaak geven. Heeft u weleens een pecannotenboom of bergthee in het echt gezien? Als u goed kijkt, kunt u de vruchten en eetbare delen van de bomen zelf ontdekken.

Klimaatroute
In het themabos met klimaatvriendelijke struiken staan soorten die het milieu een handje helpen. Zo zijn er struiken en bomen die fijnstof uit de lucht filteren, soorten die snel groeien en daardoor veel koolstof opvangen en soorten die water langzaam afvoeren om overstromingen te voorkomen. Er staat bijvoorbeeld een heuse gummiboom. Deze boom blijft zelfs onder de droogste omstandigheden nog groen maar kan ook goed tegen een teveel aan vocht.

Ook een QR code tour bij u in de buurt. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je bijvoorbeeld QR codes kunt gebruiken bij jou in de buurt om mensen meer informatie te geven over bepaalde onderwerpen? Ben je op zoek naar een makkelijk en snel in te zetten systeem, neem dan contact met Accent Interactive. Uiteraard kun je Accent Interactive ook bellen op 0172-603130. Vanessa staat je graag te woord. Meer informatie over deze applicatie https://www.accentinteractive.nl/guided-tour-applicatie

Bijenroute
Op de bijenroute staan struiken en bomen die onze bijen en vlinders door middel van nectar en stuifmeel van voedsel voorzien. Sommige van deze struiken en bomen bloeien van april tot en met juli, maar er groeien ook soorten die bloeien in de koudere maanden, zoals de klimop en de sneeuwbal. Zo is er bijna het hele jaar rond voedsel voor de bijen en vlinders.

Ook leuk voor kinderen
Kom gauw kijken in het Prinses IreneBos in Park Zegersloot. U kunt er elke dag terecht en de toegang is gratis. Voor mindervaliden is er een speciale route over verharde paden aangelegd. Kinderen kunnen spelen in het speelbos en het Tiny Forest en voor de allerkleinsten is er ook een Kabouterbos.

Links ·